Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus kirkossa

pe 29.3. klo 10.00
Pitkäperjantai

Kirkko

Osallistu paikan päällä tai verkossa
Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Pitkäperjantai

JUMALAN KARITSA

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät 'suuri perjantai' (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, 'hyvä perjantai'. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan 'pyhäksi perjantaiksi' (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee 'surua').

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. 'Pitkää' ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että 'pitkää' on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Musiikissa avustaa kirkkokuoro sekä Airi Kukkonen, laulu. Lukukappaleiden lukijoina Anna-Mari Tuovinen ja Anja Pinoniemi. Psalmin luku Sirkka-Liisa Nissinen. Suntiona ja kuvaajana Antti Nissinen.

1. lukukappale Jes. 53
2. lukukappale Hepr. 5: 7-10 tai Hepr. 10: 12-20
Evankeliumi Matt. 27: 33-54

Virret: 67:1,3,5 (vuorovirsi), synnintunnustus 706, 779, 63:2,4,6 (vuorovirsi), 757, yhteinen esirukous 719 (litania).

Muu musiikki:
säv. J. W. Franck, san. Samppa P. Asunta: Katso, sielu Golgataa
säv. Aarne Vanhakangas, san. Saimi Moberg: Golgatalle saavuin synteineni (2. säk. Anja Pinoniemi, 3. säk. Anja Pinoniemi ja Maija Liisa Väänänen, 4. säk. diskantti Hanna Väänänen)
säv. J. W. Franck, san. Heinrich Elmenhorst: On aika muistojen
säv. William Owen, san. venäläisestä laulukokoelmasta Kinvaali: Suuri rakkauden meri
suomalainen kansansävelmä, sov. Roland Näse, san. Juho E. Pietiläinen: On lepopaikka suloinen

Kolehti oman seurakunnan diakoniatyöhön. Kolehtiin voi osallistua myös MobilePay- sovelluksen kautta.
  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä