Kymmenet tuhannet vapaaehtoiset toimivat kirkon ja seurakuntien eri tehtävissä. Seurakuntalaisten osallistuminen kuuluu seurakunnan perusolemukseen. Ilman heidän arvokasta panostaan seurakuntien toiminta olisi nykyistä suppeampaa. Vapaaehtoistoiminta on yksi tapa elää todeksi uskoa ja siten toteuttaa lähimmäisenrakkautta. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan juuri niillä edellytyksillä, jotka heillä on. Vapaaehtoiset ja työntekijät ovat tasavertaisia toimijoita ja työntekijät tukevat vapaaehtoisia heidän toiminnassaan. Vapaaehtoisen toiveita kuullaan ja kunnioitetaan: hän voi valita itse toiminnan kohteen, ajan ja paikan sekä vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Tule vapaaehtoiseksi!

Haluatko antaa aikaasi muiden auttamiseen? Kiinnostaako sinua olla ikäihmisen ulkoiluystävä, tekstinlukija jumalanpalveluksessa, suunnitella tapahtumia, tehdä käsitöitä tai vaikka tulla mukaan leivontarinkiin? Sinulla on runsaasti vaihtoehtoja tehdä vapaaehtoistyötä.

Seurakunnat ja yhteinen diakonia tarjoavat monenlaisia vapaaehtoistyön pestejä. Voit tehdä vapaaehtoistyötä eri-ikäisten ihmisten parissa ‒ silloin kun sinulle sopii. Ehkä haluat jotain säännöllistä tekemistä, kuten olla kerho-ohjaajana kerran viikossa. Tai tehdä vapaaehtoistyötä silloin tällöin, esimerkiksi käydä tervehtimässä ikäihmistä tai tarjoata kyydin kirkkoon tai seurakuntakerhoon. Osa vapaaehtoistyön tehtävistä on kausiluontoisia: Yhteisvastuukeräys järjestetään kevätkaudella ja leirejä järjestetään erityisesti kesäaikana.

Tule mukaan arkienkelijoukkoomme ja anna lahjasi yhteiseen hyvään.

Löydä oma tehtäväsi

Seurakunnassamme on useita eri toimia ja toivoisimmekin, että löytäisit juuri sinulle sopivan tehtävän. Kun tehtävää hoitaa itselle ominaisella tavalla ja oma paikka löytyy, se on palkitsevaa kaikkien osapuolten kannalta. Kannustamme sinua rohkeasti ehdottamaan ja tuomaan oman osaamisesi esille.

Utajärven seurakunta on myös mukana valtakunnallisessa vapaaehtoistyö.fi sivustolla. Vapaaehtoiseksi rekisteröityminen on helppoa ja sen jälkeen voit hakea avoinna oleviin tehtäviin.

Ilmoittaudu mukaan

Voit ilmoittautua mukaan sivun vasemmalta laidalta avautuvan ilmoittautumislomakkeen kautta

tai ottamalla yhteyttä seurakunnan työntekijöihin.

Lisätietoja: diakonissa Heidi Laitinen p. 040 544 5206 heidi.laitinen@evl.fi

Vapaaehtoisten kiitosilta

Vapaaehtoisille järjestetään perinteinen kiitosilta aina marraskuussa. Työntekijät ottavat siinä palvelijan roolin ja iltaa vietetään joulupuuron sekä iloisen ohjelman merkeissä. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Rovastikunnallinen virkistyspäivä

Limingan rovastikunta järjestää keväisin yhteistyössä alueen seurakuntien kanssa virkistyspäivän vapaaehtoisille! Päivän toiminnat sekä ruokailu on maksuttomia.

Tuovi Sipola Utajärven seurakunnan Vuoden vapaaehtoinen

Utajärven seurakunnassa valittiin jo 17. kerran Vuoden vapaaehtoinen. Valinta tehdään aina 2. helmikuuta teemalla "Toinen toista - auttaen ja tukien". Tunnustuksen myötä haluamme nostaa esille kaikkien vapaaehtoisten tekemän työn merkitystä.

Tänä vuonna Vuoden vapaaehtoiseksi valittiin monipuolinen käsityöntaitaja ja pitkään vapaaehtoistyötä tehnyt Tuovi Sipola. Erityisesti lähetystyö on Tuovin sydäntä lähellä. Hän on lahjoituksillaan muistanut sekä lähellä olevia lähimmäisiä, että kaukana olevia avuntarvitsijoita. Tuovin käsityötä on Utajärven seurakunnan seurakuntasalin alttaripöytää kaunistava Fransu-tekniikalla valmistettu liina, jonka hän on äitinsä ohjeilla valmistanut.

Tuovi on neulonut Pirjo Huovisen suunnitteleman mallin mukaisia Utajärven kirkkosukkia seurakunnalle. Hänen käsissään on valmistunut myös lukuisa pari villasukkia, joita hän on lahjoittanut seurakuntaan ikäihmisten syntymäpäivämuistamisiksi. Lähetyskohteisiin on lähtenyt Tuovin neulomia vauvannuttuja ja kun seurakunnalle ehdotettiin sukkien viemistä pienokaisille kastekoteihin, alkoi Tuovilta tulla lahjoituksina pieniä kauniita valkoisia sukkapareja. Ne ovat lämmittäneet monia pieniä jalkoja ja ilahduttaneet perheitä seurakunnan lahjana.

Monena vuonna Tuovi on ollut mukana toteuttamassa lähetystyön tapahtumia ja lahjoittanut osaamistaan myös keittiötehtäviin. Iloksemme olemme useissa tilaisuuksissa saaneet tarjota kotimehuja, joita Tuovi on keittänyt Sipolan tilan marjoista ja omenoista.

Kysyttäessä, mikä saa Tuovin jaksamaan ja innostumaan vapaaehtoistyössä, hän kertoo kasvaneensa jo kotona vanhempien mallista talkoisiin ja seurakunnan toiminnassa mukana oloon ja tekemiseen. Vaikka maatilalla työtä on paljon, on aikaa käsitöille aina töiden lomasta löytynyt ja talkootyö on tuonut vastapainoa omaan työhön. Talkoo- ja vapaaehtoistyön lisäksi Tuovi on vaikuttanut seurakunnassa pitkään myös kirkkovaltuutettuna sekä kirkkoneuvoston ja lähetystyön toimikunnan jäsenenä.

Lämpimät kiitokset ja onnittelut Vuoden vapaaehtoiselle!

Vuoden Vapaaehtoinen

Vuoden vapaaehtoiset valitaan seurakunnassa vuosittain aina 2.helmikuuta teemalla ”toinen toista – auttaen ja tukien”. Tunnustuksen myötä halutaan nostaa esille kaikkien vapaaehtoisten tekemän työn merkitystä. Ensimmäiset vuoden vapaaehtoiset valittiin jo vuonna 2005.

2005 Veikko Lamppu & Ulpu Koskela

2006 Hilja Mäkäräinen