Kymmenet tuhannet vapaaehtoiset toimivat kirkon ja seurakuntien eri tehtävissä. Seurakuntalaisten osallistuminen kuuluu seurakunnan perusolemukseen. Ilman heidän arvokasta panostaan seurakuntien toiminta olisi nykyistä suppeampaa. Vapaaehtoistoiminta on yksi tapa elää todeksi uskoa ja siten toteuttaa lähimmäisenrakkautta. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan juuri niillä edellytyksillä, jotka heillä on. Vapaaehtoiset ja työntekijät ovat tasavertaisia toimijoita ja työntekijät tukevat vapaaehtoisia heidän toiminnassaan. Vapaaehtoisen toiveita kuullaan ja kunnioitetaan: hän voi valita itse toiminnan kohteen, ajan ja paikan sekä vaikuttaa toiminnan sisältöön.

Tule vapaaehtoiseksi!

Haluatko antaa aikaasi muiden auttamiseen? Kiinnostaako sinua olla ikäihmisen ulkoiluystävä, tekstinlukija jumalanpalveluksessa, suunnitella tapahtumia, tehdä käsitöitä tai vaikka tulla mukaan leivontarinkiin? Sinulla on runsaasti vaihtoehtoja tehdä vapaaehtoistyötä.

Seurakunnat ja yhteinen diakonia tarjoavat monenlaisia vapaaehtoistyön pestejä. Voit tehdä vapaaehtoistyötä eri-ikäisten ihmisten parissa ‒ silloin kun sinulle sopii. Ehkä haluat jotain säännöllistä tekemistä, kuten olla kerho-ohjaajana kerran viikossa. Tai tehdä vapaaehtoistyötä silloin tällöin, esimerkiksi käydä tervehtimässä ikäihmistä tai tarjoata kyydin kirkkoon tai seurakuntakerhoon. Osa vapaaehtoistyön tehtävistä on kausiluontoisia: Yhteisvastuukeräys järjestetään kevätkaudella ja leirejä järjestetään erityisesti kesäaikana.

Tule mukaan arkienkelijoukkoomme ja anna lahjasi yhteiseen hyvään.

Löydä oma tehtäväsi

Seurakunnassamme on useita eri toimia ja toivoisimmekin, että löytäisit juuri sinulle sopivan tehtävän. Kun tehtävää hoitaa itselle ominaisella tavalla ja oma paikka löytyy, se on palkitsevaa kaikkien osapuolten kannalta. Kannustamme sinua rohkeasti ehdottamaan ja tuomaan oman osaamisesi esille.

Utajärven seurakunta on myös mukana valtakunnallisessa vapaaehtoistyö.fi sivustolla. Vapaaehtoiseksi rekisteröityminen on helppoa ja sen jälkeen voit hakea avoinna oleviin tehtäviin.

Ilmoittaudu mukaan

Voit ilmoittautua mukaan sivun vasemmalta laidalta avautuvan ilmoittautumislomakkeen kautta

tai ottamalla yhteyttä seurakunnan työntekijöihin.

Lisätietoja: diakonissa Heidi Laitinen p. 040 544 5206 heidi.laitinen@evl.fi

Vapaaehtoisten kiitosilta

Vapaaehtoisille järjestetään perinteinen kiitosilta aina marraskuussa. Työntekijät ottavat siinä palvelijan roolin ja iltaa vietetään joulupuuron sekä iloisen ohjelman merkeissä. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

JOHANNA HILTUNEN UTAJÄRVEN SEURAKUNNAN VUODEN VAPAAEHTOINEN 2022

Utajärven seurakunnassa valittiin jo 18. kerran Vuoden vapaaehtoinen. Valinta tehdään aina 2. helmikuuta teemalla "Toinen toista – auttaen ja tukien". Tunnustuksen myötä halutaan nostaa esille kaikkien vapaaehtoisten tekemän työn merkitystä.

Tänä vuonna Vuoden vapaaehtoiseksi valittiin kirkonkylän hautausmaan siisteydestä ja viihtyisyydestä huolehtiva Johanna Hiltunen. Hän toteaa, että hautausmaa on hyvä ja turvallinen paikka käydä hiljentymässä. Hautausmaat ovat meille tärkeitä paikkoja, joissa käydään muistamassa poisnukkunutta omaista tai läheistä ja sytyttämässä haudalle kynttilä tai viemässä kukkia. Erityisesti juhlapyhien jälkeen hautausmailla on ollut runsaasti palaneita kynttilöitä, joita Johanna on kerännyt haudoilta pois ja lajitellut asianmukaisesti. Utajärven seurakunnalle on myönnetty Kirkon ympäristödiplomi, joka rohkaisee meitä huolehtimaan ympäristöstä. Hautaa kaunistamassa ollut kynttilä kuuluu kierrättää; muovinen osa sekajäteastiaan ja metalliosa metallinkeräysastiaan. Valitettavan usein palanut kynttilä päätyy metallikuorineen sekajätteeseen, joskus jopa kompostiastiaan.

Johanna on useana talvena tuonut kirkonkylän hautausmaan huoltorakennuksen seinään itse sitomansa havukranssin, ajatuksena ilahduttaa heitä, jotka ”porteista murhemielin hautausmaalle käyvät”. Pitkään palveluammatissa parturi-kampaajayrittäjänä toimineen Johannan tavassa tehdä ja palvella näkyy ilo ja taito ottaa toiset ihmiset huomioon. Hän on käsityöntaitajanakin ilahduttanut lähimmäisiä valmistamillaan käsitöillä.

Kymmenettuhannet vapaaehtoiset toimivat kirkon ja seurakuntien eri tehtävissä. Ilman heidän arvokasta panostaan seurakuntien toiminta olisi nykyistä suppeampaa. Moni on korona-ajankin myötä havahtunut toisten ihmisten hätään ja halunnut auttaa ja lahjoittaa osaamistaan vapaaehtoistyöhön. Tämä vuosi, jolloin vietetään Utajärven kirkon 260-vuotisjuhlaa sekä diakonian 150-vuotisjuhlaa antaa muun muassa mahdollisuuksia erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Jos sinua kiinnostaa seurakunnan vapaaehtoistyö, ota rohkeasti yhteyttä seurakunnan työntekijöihin.

Utajärven seurakunnan puolesta lämpimät kiitokset ja onnittelut Vuoden vapaaehtoiselle!

Vuoden Vapaaehtoinen

Vuoden vapaaehtoiset valitaan seurakunnassa vuosittain aina 2.helmikuuta teemalla ”toinen toista – auttaen ja tukien”. Tunnustuksen myötä halutaan nostaa esille kaikkien vapaaehtoisten tekemän työn merkitystä. Ensimmäiset vuoden vapaaehtoiset valittiin jo vuonna 2005.

2005 Veikko Lamppu & Ulpu Koskela

2006 Hilja Mäkäräinen