Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

Kirkossa on 300 istumapaikkaa.

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla hissin avustuksella.

Alttaritaulu on hankittu kirkkoon vuonna 1949. Sen on maalannut taiteilija Olli Miettinen. Alttaritaulun aiheena on Kristuksen ylösnousemus.

Kirkon urut ovat vuodelta 1981, ja järjestyksessään toiset. Ne ovat sotkamolaisen urkurakentamo Tuomen valmistamat 15-äänikertaiset, mekaaniset urut.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut Sirkka Kukkohovi.

Utajärven kirkko on valmistunut vuonna 1762. Se on tyyliltään länsitornillinen tukipilarikirkko. Kirkon suunnittelijaa ei tiedetä. Vuonna 1894 kirkon sisä- ja ulkoasu muutettiin tyyliltään uusgoottilaiseksi. Tämän tyylisenä kirkko oli lähes 80 vuotta. Vuosina 1970-1971 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä sisä- ja ulkoasu palautettiin lähelle alkuperäistä asuaan. Kirkon sisä- ja ulkopuolella tehtiin korjaus- ja muutostöitä vuonna 2009. Piispa Samuel Salmi vihki korjatun kirkon uudelleen käyttöön piispantarkastuksen yhteydessä 17.1.2010.

Kirkko sijaitsee Utajärven kuntakeskuksen länsipuolella, valtatie 22:n varrella. Kirkon pihassa on parkkialue n. 60 autolle. Tarvittaessa voi käyttää vieressä sijaitsevan rauhanyhdistyksen parkkialuetta. WC löytyy kirkon huoltorakennuksesta. Kirkon pihasta löytyy sankarihautausmaa, kotiseutumuseo  ja vanha tervavene.

Utajärven kunnan hyvinvointiraitti kulkee kirkon ja kotiseutumuseon ohitse.

Kirkko on auki jumalanpalvelusten ja tilaisuuksien aikana.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Esteetön wc Esteetön wc
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

4. sunnuntai loppiaisesta

JEESUS AUTTAA HÄDÄSSÄ

Tämän sunnuntain sanoma kehottaa meitä jättäytymään kaikessa Jeesuksen varaan. Hän auttaa meitä sisäisessä ja ulkonaisessa hädässä. Luonnonvoimatkin ovat Jeesukselle alamaisia. Ihminen on kaikessa riippuvainen hänestä. Usko häneen, joka tyynnytti myrskyn ja pelasti Pietarin hukkumasta, voittaa toivottomuuden ja antaa uutta luottamusta. (Kirkkokäsikirjasta)

Kynttilänpäivän messu kirkossa

Kynttilänpäivä

KRISTUS, JUMALAN KIRKKAUDEN SÄTEILY

Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille. (Kirkkokäsikirjasta)

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

2. sunnuntai ennen paastonaikaa (Sexagesima)

JUMALAN SANAN KYLVÖ

Tämän sunnuntain, sexagesiman (= kuudeskymmenes), evankeliumiteksteissä puhutaan Jumalan sanan kylvämisestä. Jeesus on kylväjä, mutta myös hänen opetuslapsensa on lähetetty uskollisesti kylvämään sanaa luottaen siihen, että Jumala antaa aikanaan kasvun. (kIRKKOKÄSIKIRJASTA)

Laskiaissunnuntai (Esto mihi)

JUMALAN RAKKAUDEN UHRITIE

Sunnuntain suomenkielinen nimi tulee paastoon laskeutumisesta. Pian alkaa yksinkertaisten elämäntapojen, itsekieltäymyksen aika. Sunnuntain latinankielinen nimi esto mihi (= ole minulle) on puolestaan saatu päivän vanhan antifonin alkusanoista (Ps. 31:3).

Jeesuksen julkinen toiminta saavuttaa käännekohtansa. Vaellus Jerusalemiin, kohti kärsimystä ja kuolemaa, alkaa. Mutta juuri tällä tiellä Ihmisen Poika kirkastetaan. Jumalallinen rakkaus voittaa antaessaan itsensä alttiiksi kuolemaan asti. Tarvitsemme silmiemme avautumista, jotta näkisimme, miten Jeesus kärsii meidän puolestamme ja koko maailman puolesta. Vapahtaja kysyy myös meiltä itsemme alttiiksi antamista Jeesuksen seuraamisessa. (Kirkkokäsikirjasta)

Kehitysvammaisten kirkkopyhä

Kehitysvammaisten kirkkopyhä alkaen klo 10 messulla kirkossa.

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

1. paastonajan sunnuntai (Invocavit)

JEESUS, KIUSAUSTEN VOITTAJA

Päivän latinankielinen nimi invocavit (= hän huutaa minua) tulee tämän sunnuntain antifonin alusta (Ps. 91:15).

Ensimmäisen paastonajan sunnuntain keskeinen aihe on kertomus Jeesuksen kiusaamisesta autiomaassa. Häntä houkuteltiin pettämään kutsumuksensa, mutta hän voitti kiusaukset. Kiusaaja ei jätä rauhaan ketään nykypäivänkään ihmistä, mutta apumme on Kristus, kiusausten voittaja. (Kirkkokäsikirjasta)

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

2. paastonajan sunnuntai (Reminiscere)

RUKOUS JA USKO

Nimitys reminiscere (= muista minua) tulee päivän antifonista (Ps. 25:6). Jeesus taisteli pimeyden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita ja antamalla synnit anteeksi. Tähän toimintaan liittyivät rukous ja usko. (Kirkkokäsikirjasta)

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

3. paastonajan sunnuntai (Oculi)

JEESUS, PAHAN VALLAN VOITTAJA

Nimitys oculi (= minun silmäni) on saatu päivän antifonin alusta (Ps. 25:15).

Kertomukset pahojen henkien ulosajamisesta liittyvät erityisesti kolmanteen paastonajan sunnuntaihin. Pääsiäistä edeltävä aika oli vanhalla ajalla kasteelle valmistautumisen aikaa. Kastetoimitukseen taas sisältyi useita eksorsismeja eli pahan hengen ulosajamisia. Aihepiiriltään tämä sunnuntai liittyy ensimmäiseen paastonajan sunnuntaihin. Se panee ihmisen miettimään, kenen puolella hän on. (Kirkkokäsikirjasta)