Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

Kirkko on auki jumalanpalvelusten ja tilaisuuksien aikana.

Kirkko Utajärven kirkko on valmistunut vuonna 1762. Se on tyyliltään länsitornillinen tukipilarikirkko. Kirkon suunnittelijaa ei tiedetä. Vuonna 1894 kirkon sisä- ja ulkoasu muutettiin tyyliltään uusgoottilaiseksi. Tämän tyylisenä kirkko oli lähes 80 vuotta. Vuosina 1970-1971 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä sisä- ja ulkoasu palautettiin lähelle alkuperäistä asuaan. Kirkon sisä- ja ulkopuolella tehtiin korjaus- ja muutostöitä vuonna 2009. Piispa Samuel Salmi vihki korjatun kirkon uudelleen käyttöön piispantarkastuksen yhteydessä 17.1.2010.

Kirkossa on 300 istumapaikkaa.

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla hissin avustuksella.

Alttaritaulu on hankittu kirkkoon vuonna 1949. Sen on maalannut taiteilija Olli Miettinen. Alttaritaulun aiheena on Kristuksen ylösnousemus.

Kirkon urut ovat vuodelta 1981, ja järjestyksessään toiset. Ne ovat sotkamolaisen urkurakentamo Tuomen valmistamat 15-äänikertaiset, mekaaniset urut.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut Sirkka Kukkohovi.

Kirkko sijaitsee Utajärven kuntakeskuksen länsipuolella, valtatie 22:n varrella. Kirkon pihassa on parkkialue n. 60 autolle. Tarvittaessa voi käyttää vieressä sijaitsevan rauhanyhdistyksen parkkialuetta. WC löytyy kirkon huoltorakennuksesta. Kirkon pihasta löytyy sankarihautausmaa, kotiseutumuseo  ja vanha tervavene.

Utajärven kunnan hyvinvointiraitti kulkee kirkon ja kotiseutumuseon ohitse.

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

Marian ilmestyspäivän messu kirkossa

Marian ilmestyspäivä

HERRAN PALVELIJATAR

Tämän pyhäpäivän aiheena on enkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ilmoittamaan Jeesuksen syntymisestä. Tästä tulee myös juhlan nimi eri kielissä. Marian saamassa lupauksessa näkyy Jumalan armon koko rikkaus.

Monien Vanhan testamentin henkilöiden tavoin Maria asettuu kokonaan Jumalan käytettäväksi. Hän tekee sen tietoisesti ja ilmaisee oman suostumuksensa: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit."

Vanhastaan kirkko on viettänyt myös Marian käyntipäivää (2.7.). Silloin on muisteltu Marian vierailua Johannes Kastajan äidin Elisabetin luona (Luuk. 1:36-55). Tämä muistopäivä poistui kalenteristamme v. 1772. Mainittu evankeliumi on otettu Marian ilmestyspäivän 2. ja 3. vuosikerran evankeliumiteksteiksi. (Kirkkokäsikirjasta)

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

4. paastonajan sunnuntai

ELÄMÄN LEIPÄ

Vanhan antifonitekstin alkusanasta (Jes. 66: 10) saatu nimitys laetare (= iloitkaa) ilmaisee, että tämä sunnuntai on eräänlainen levähdyspaikka, virvoittava keidas paastonajan erämaavaelluksella.
Tätä pyhää on sanottu puolipaastosunnuntaiksi, sillä se sijaitsee keskellä paastonaikaa. Toinen nimitys on leipäsunnuntai, koska päivän tekstit puhuvat viidentuhannen ruokkimisesta ja ihmisten tarvitsemasta hengellisestä ravinnosta. Jeesus itse on elämän leipä. Hän jakaa lahjojaan meille ja opettaa meitä jakamaan omastamme tarvitseville. Sisällöltään tämä sunnuntai sivuaa kiirastorstain aihepiiriä. (Kirkkokäsikirjasta)