Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

Kirkko on auki jumalanpalvelusten ja tilaisuuksien aikana.

Kirkko Utajärven kirkko on valmistunut vuonna 1762. Se on tyyliltään länsitornillinen tukipilarikirkko. Kirkon suunnittelijaa ei tiedetä. Vuonna 1894 kirkon sisä- ja ulkoasu muutettiin tyyliltään uusgoottilaiseksi. Tämän tyylisenä kirkko oli lähes 80 vuotta. Vuosina 1970-1971 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä sisä- ja ulkoasu palautettiin lähelle alkuperäistä asuaan. Kirkon sisä- ja ulkopuolella tehtiin korjaus- ja muutostöitä vuonna 2009. Piispa Samuel Salmi vihki korjatun kirkon uudelleen käyttöön piispantarkastuksen yhteydessä 17.1.2010.

Kirkossa on 300 istumapaikkaa.

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla hissin avustuksella.

Alttaritaulu on hankittu kirkkoon vuonna 1949. Sen on maalannut taiteilija Olli Miettinen. Alttaritaulun aiheena on Kristuksen ylösnousemus.

Kirkon urut ovat vuodelta 1981, ja järjestyksessään toiset. Ne ovat sotkamolaisen urkurakentamo Tuomen valmistamat 15-äänikertaiset, mekaaniset urut.

Kirkkotekstiilit on suunnitellut Sirkka Kukkohovi.

Kirkko sijaitsee Utajärven kuntakeskuksen länsipuolella, valtatie 22:n varrella. Kirkon pihassa on parkkialue n. 60 autolle. Tarvittaessa voi käyttää vieressä sijaitsevan rauhanyhdistyksen parkkialuetta. WC löytyy kirkon huoltorakennuksesta. Kirkon pihasta löytyy sankarihautausmaa, kotiseutumuseo  ja vanha tervavene.

Utajärven kunnan hyvinvointiraitti kulkee kirkon ja kotiseutumuseon ohitse.

Kirkkotie 5, 91600 Utajärvi

2. sunnuntai loppiaisesta

JEESUS ILMAISEE JUMALALLISEN VOIMANSA

Kaanan häitä kuvaava teksti oli aikoinaan yksi loppiaisen aiheista. Kun kertomus tietäjistä liitettiin keskiajalla loppiaiseen, evankeliumiteksti Kaanan häistä sijoitettiin toiseen loppiaisen jälkeiseen sunnuntaihin. Näin kirkkovuodessa siirrytään Jeesuksen lapsuudesta hänen julkisen toimintansa alkuun. Jeesus kutsuu ihmisiä näkemään Jumalan suuria tekoja. (Kirkkokäsikirjasta)