Helluntaipäivän messu kirkossa

Helluntaipäivän messu kirkossa Kirkko

Helluntaipäivä, Kaatuneitten muistopäivä

PYHÄN HENGEN VUODATTAMINEN

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Pekka Kyllönen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Virret: 125, synnintunnustus 708, 746, 117:1-4, 119:1-, 584, 230. Yksinlauluja laulavat Saara Kiiveri ja hänen laulukurssilleen osallistuneet laulajat: Anja Pinoniemi (Oi, katso, mikä aamu), Jouko Isoniemi (Vaellusvirsi), Airi Kukkonen (Oi, kiitos sa Luojani armollinen), Hanna Väänänen (Muista joka päivä), Jenna Väisänen (Tuhansin kielin) ja Saara Kiiveri (Finlandia). Kolehti seurakuntatyöhön maailmalla Suomen Lähetysseuran kautta. Messun jälkeen kunniakäynti sankarihaudoilla sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä. Seppelpartioiden saatesanat lausuu Risto Laitinen. Kirkkokahvi kirkon pihalla.

JEESUS, PARANTAJAMME

Ihminen on kutsuttu ylistämään Jumalan nimeä. Synti estää meitä tekemästä näin, mutta Jeesus voi antaa meille näkevät silmät, kuulevat korvat ja Jumalan tekoja ylistävän kielen. Jeesuksen teot todistavat hänen rakkaudestaan ja voimastaan auttaa hädässä olevia ihmisiä. (Kirkkokäsikirjasta)

Viikkomessu kirkossa

Viikkomessu ja talkoolaisten siunaaminen

LÄHIMMÄINEN

Jeesus oli elämällään ja opetuksellaan esimerkkinä Jumalan rakkaudesta, joka ylittää kaikki rajat. Tämä esikuva velvoittaa meitä näkemään jokaisessa ihmisessä lähimmäisen. Kristukselta saamme myös voiman hyviin tekoihin lähimmäistemme hyväksi. Ihminen itse ei ole aina tietoinen siitä, että hän hyvää tehdessään toimii Jumalan rakkauden välikappaleena.