Helluntain messu kirkossa

su 19.5. klo 10.00
Helluntai

Kirkko

Osallistu paikan päällä tai verkossa
Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Helluntaipäivä

PYHÄN HENGEN VUODATTAMINEN

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista. (Kirkkokäsikirjasta)

Liturgia Heikki Nissinen, saarna Heidi Laitinen. Kanttorina Henriikka Väänänen. Avustaa Mira Kurttila. Lukukappaleiden lukijoina ja esirukousavustajina isoset. Vietämme samalla kaatuneitten muistopäivää sekä rippikoulusunnuntaita. Messun yhteydessä isosten siunaaminen.
Messun jälkeen kunniakäynti ja seppeltenlasku sankarihaudoilla ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä. Seppelpartion saatesanat lausuu Pentti Turunen. Suntiona ja kuvaajana Raimo Honkanen.

1. lukukappale Joel 3: 1-5
2. lukukappale Ap. t. 2: 1-13
Evankeliumi Joh. 3: 16-21

Virret: 567, synnintunnustus 707, 746, 484, 125:1-, 117, 584.

Kolehti lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen kriisitilanteissa Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kolehtiin voi osallistua myös MobilePay- sovelluksen kautta.
  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä