Helluntaipäivän messu kirkossa

su 28.5. klo 10.00
Helluntaipäivä

Kirkko

Osallistu paikan päällä tai verkossa
Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Helluntaipäivä

PYHÄN HENGEN VUODATTAMINEN

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Avustajana Heidi Laitinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Kirkkokuoro. Lukukappaleiden lukijoina Reijo Korhonen ja Mirjam Haataja. Yhteiseen esirukoukseen johdattaa Heidi Laitinen. Suntiona ja kuvaajana Raimo Honkanen.

1. lukukappale Jer. 31: 31-34
2. lukukappale Ap. t. 2: 1-13
Evankeliumi Joh. 14: 15-21

Vietämme samalla tänä vuonna 80 vuotta sekä 90 vuotta täyttävien syntymäpäiväjuhlaa.

Virret: 484, synnintunnustus 708, 746, 117:1-5, 119:1-, 125, 567.

Muu musiikki:
norjalainen kansansävelmä, san. Pia Perkiö: Nyt seurakunnalle Herra antaa
säv. Yrjö Karanko, san. Vilho Rantanen: Rukous (Sun Henkesi sateen alle)
säv. ja san. Hannele Seppänen, sov. Olli Jaakko Kruunari: Nyt katso kedon kukkia

Kolehti Yhteisvastuukeräykselle. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 28.5.2023".

  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Linkki avautuu uudessa välilehdessä