1. adventtisunnuntain messu kirkossa

1. adventtisunnuntai

Osallistu paikan päällä tai verkossa

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

KUNINKAASI TULEE NÖYRÄNÄ

Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).

Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen. (Kirkkokäsikirjasta)

Kuninkaasi tulee nöyränä

Liturginen väri valkoinen
Kuusi alttarikynttilää

1. lukukappale Sak. 9: 9-10
2. lukukappale 1. Piet. 1: 7-12
Evankeliumi Mark. 11: 1-10

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Musiikkiavustajina kirkkokuoro ja Sirkka Kangaspuoskari, trumpetti. Lukukappaleiden lukijana Aino Hartikka. Yhteisessä esirukouksessa avustaa Satu Grip. Suntiona ja kuvaajana Antti Nissinen.

Virret: 13:1, 2:1-3, synnintunnustus 707, 126, 3:2,4,6 (kuoro säk. 1,3,5), 15:1-, 933, 1.

Muu musiikki:
säv. Markku Ylipää, san. Raamatusta (Sak. 9:9a, Ps. 24;7,10): 1. adventtisunnuntain psalmi,
säv. Petri Laaksonen, san. Anna-Mari Kaskinen: Hoosianna, laulakaa
säv. G. F. Händel: Riemuitse, tytär Siion! (oratoriosta Juudas Makkabealainen)

Kolehti pakolaisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 27.11.2022".