Juhannuspäivän messu kirkossa

Juhannuspäivä

Osallistu paikan päällä tai verkossa

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Juhannuspäivä (Johannes Kastajan päivä)

TIEN RAIVAAJA

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1:26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6:14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Musiikkiavustajina Kerttu Mikkonen ja Marja-Liisa Mikkonen, laulu. Lukukappaleiden lukijoina Mauno Moilanen ja Kaija-Pirkko Oilinki-Turunen. Esirukoukseen johdattaa Ulla-Maija Moilanen. Suntiona ja kuvaajana Antti Nissinen.

Virret: 571, synnintunnustus 707, 126, 572, 574:1-, 229.

Muu musiikki: säv. Felix Mendelssohn, suom. san. Erkki Ainamo: Sunnuntaiaamu,
säv. Mika Piiparinen, sov. Kaj-Erik Gustafsson, suom. san. Pia Perkiö: Oi katso, mikä aamu,
tanskalainen sävelmä, sov. Martti Hela, san. Yrjö Veijola: Kesälaulu

Kolehti oman seurakunnan nimikkolähettien työn tukemiseen. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 25.6.2022".

Messun jälkeen kirkkokahvit tapulissa. Vapaaehtoinen kahviraha nimikkolähettien työn tukemiseen.