Helluntaipäivän messu kirkossa

Helluntaipäivä

Osallistu paikan päällä tai verkossa

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Helluntaipäivä

PYHÄN HENGEN VUODATTAMINEN

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Musiikkiavustajana Airi Kukkonen, laulu. Yhteiseen esirukoukseen johdattaa ja ehtoollisavustajana toimii Heidi Laitinen. Lukukappaleiden lukijoina Toivo Perttunen ja Sirkka Leinonen. Suntiona ja kuvaajana Raimo Honkanen.

Vietämme samalla tänä vuonna 80 vuotta täyttävien syntymäpäiväjuhlaa.

Virret: 124, synnintunnustus 700, 746, 117:1-4,7-8, 470:1-, 227, 571:1-4.

Muu musiikki: säv. Oskar Merikanto, san. Eino Leino: Oi kiitos, sa Luojani armollinen,
säv. Mika Piiparinen, sov. Kaj-Erik Gustafsson, san. Pia Perkiö: Kosketa minua, Henki,
säv. norjalainen kansansävelmä, san. Pia Perkiö: Nyt seurakunnalle Herra antaa,
säv. J. S. Bach, san. Johann Franck: Henki, armon tuoja (Brunnquell aller Güter)

Kolehti kirkon ja kristittyjen tukemiseen kohtaamaan uushenkisyydestä vastauksia hakevia ihmisiä sekä välittämään heille evankeliumia Hengen uudistus kirkossamme ry:n kautta. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 5.6.2022".