Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus kirkossa

Pitkäperjantai

Osallistu paikan päällä tai verkossa

Tapahtuma toistetaan ulkoisessa palvelussa

Pitkäperjantai

JUMALAN KARITSA

Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme. Hänen sovitustyönsä on täytetty. Siksi tämä on suuri päivä kristikunnassa. Monissa kielissä se näkyy jo päivän nimessä. Useissa slaavilaiskielissä ja jopa sukukielissämme unkarissa ja virossa käytetään nimityksiä, jotka merkitsevät 'suuri perjantai' (esim. vir. suur reede). Kristityn saamaa sovituksen lahjaa kuvastaa myös englannin nimitys Good Friday, 'hyvä perjantai'. Monissa romaanisissa kielissä päivää kutsutaan 'pyhäksi perjantaiksi' (esim. ransk. Vendredi saint). Saksan kielen nimityksessä Karfreitag taas korostuu Kristuksen ristinkuoleman murheellisuus (kar -osa on vanhaa saksaa ja merkitsee 'surua').

Suomessa käytettävä nimitys pitkäperjantai on käännöslaina ruotsista: långfredag. 'Pitkää' ilmaisevaa sanaa käytetään perjantain yhteydessä yleisesti vain Pohjoismaissa. Vanhoista lähteistä käy ilmi, että 'pitkää' on käytetty aiemmin myös anglosaksien keskuudessa (Long Friday).

Pitkäperjantain raamatunteksteissä seurataan Golgatan tapahtumia ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen kuolemaan. Kello 15 voidaan viettää Jeesuksen kuolinhetken muistoa (ks. Jeesuksen kuolinhetken rukoushetki Jumalanpalvelusten kirjassa). Pitkäperjantain iltajumalanpalvelus taas on perinteisesti omistettu Jeesuksen hautaamiselle, jolla Jumala on pyhittänyt meidänkin hautamme lepokammioksi. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Kirkkokuoro. Lukukappaleiden lukijoina Anna-Mari Tuovinen ja Maila Kaakinen. Psalmin luku Sirkka-Liisa Nissinen. Suntiona Antti Nissinen.

Virret: 67:1,3,5 (vuorovirsi), synnintunnustus 706, 779, 63:2,4,6 (vuorovirsi), 757, yhteinen esirukous 719 (litania).

Muu musiikki: säv. Aarne Vanhakangas, san. Saimi Moberg: Golgatalle saavuin synteineni (soolo: Anja Pinoniemi, diskantti: Hanna Väänänen),
säv. William Owen, san. venäläisestä laulukokoelmasta Kinvaali: Suuri rakkauden meri,
taize-laulu Muistathan minua,
säv. ja san. Ilona Nyman: Ristin alla laulamalla,
suomal. kansansäv., sov. Roland Näse, san. Juho E. Pietiläinen: On lepopaikka suloinen

Kolehti oman seurakunnan diakoniatyöhön. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 15.4.2022".