1. adventtisunnuntain messu kirkossa

su 28.11. kello 10.00
Kirkko

1. adventtisunnuntai

KUNINKAASI TULEE NÖYRÄNÄ

Uskonpuhdistuksen kirkoissa päivän päätekstinä on keskiajan perinteen mukaisesti kertomus Jeesuksen ratsastuksesta Jerusalemiin. Jeesus ei tullut Jerusalemiin maallisten valtiaiden tavoin, vaan nöyränä, aasilla ratsastaen. Näin hän liittyi Sakarjan kirjan profetiaan rauhan kuninkaan tulemisesta. Tähän viittaa myös päivän nimitys nöyrtymisen adventti (adventus humiliationis).

Kirkkovuoden ensimmäinen sunnuntai julistaa, että Jumala ei ole kaukana meistä. Hän lähestyy kansaansa antaakseen sille pelastuksen uuden ajan. Hoosiannaa laulaen tervehdimme Jeesusta Kuninkaanamme ja iloitsemme siitä, että hän on tullut ja vapauttanut meidät yhteyteen Jumalan ja toistemme kanssa.

Päivän evankeliumit liittävät adventin ja joulun palmusunnuntaihin ja pääsiäisen tapahtumiin. Näin kirkkovuoden pääsiäiskeskeisyys tulee esille alusta lähtien. Joulu saa merkityksensä vain yhteydessä Kristuksen kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Kirkkokuoro. Sirkka Kangaspuoskari, trumpetti. Avustajina rippikoululaisia. Suntiona ja kuvaajana Antti Nissinen.

Virret: 13:1, 2:1-3, synnintunnustus 707, 126, 3:2,4,6 (kuoro säk. 1,3,5), 15:1-, 933, 1.

Muu musiikki: Henry Purcell: Trumpet Air (Doclesian Z 627), säv. Markku Ylipää, san. Raamatusta (Sak. 9:9a, Ps. 24:7,10): 1. adventtisunnuntain psalmi, säv. Jerker Leijon, sov. Jerker Leijon ja Sirpa Lampinen, san. Matt. 3:3: Valmista tie Herrallesi!, säv. Armas Maasalo, san. Fr. M. Franzén: Tie tehkää tulla Herran.

Kolehti pakolaisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kolehtiin voi osallistua myös Utajärven seurakunnan kolehtitilin FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH kautta. Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 28.11.2021".