Helluntaipäivän messu kirkossa

Helluntai

Helluntaipäivä

PYHÄN HENGEN VUODATTAMINEN

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Jenna Väisänen, laulu. Lukukappaleiden lukijoina Helka Poutiainen ja Paavo Väisänen. Esirukoukseen johdattaa ja ehtoollisella avustaa Heidi Laitinen. Suntiona ja kuvaajana Raimo Honkanen.

Virret: 200:1-3, synnintunnustus 700, 746, 117:1-4, 119:1-, 229.
Yksinlaulut: säv. L. J. G. Stråhle, san. A-M. Kaskinen: Helluntai jo koitti,
säv. M. Piiparinen, sov. K-E. Gustafsson, san. P. Perkiö: Kosketa minua, Henki,
säv. Y. Karanko, san. V. Rantanen: Sun Henkesi sateen alle,
säv. M. Vulpius, san. P. Nilsson, suom. A-M. Kaskinen: Oi Pyhä Henki, ihme tee.

Kolehti evankelioimistyöhön ja teologiseen koulutukseen Suomen Lähetysseuran kautta. Kolehtiin voi osallistua Utajärven seurakunnan kolehtitilin kautta FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH
Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 23.5.2021". Messun jälkeen seurakuntatalolla yhteiset syntymäpäiväjuhlat tänä vuonna 80 vuotta ja 90 vuotta täyttäville.