1. sunnuntai pääsiäisestä

1. sunnuntai pääsiäisestä

YLÖSNOUSSEEN TODISTAJIA

Päivän latinalainen nimi quasi modo geniti (= niin kuin vastasyntyneet) on päivän antifonin (1. Piet. 2:2) alkusanoista ja viittaa pääsiäisenä kastettuihin. Kun pääsiäisen jälkeisen viikon vietto ajan mittaan rajoittui pääsiäisen jälkeiseen sunnuntaihin, myös kasteeseen liittyvä velvoitus elää "uutena ihmisenä" tuli jumalanpalveluksessa esille erityisesti silloin.

Kasteen ja tämän sunnuntain yhteys ilmenee myös päivän toisessa latinalaisessa nimessä dominica in albis (= valkoisten vaatteiden sunnuntai, alkuaan pitempi muoto dominica in albis depositis (= pois riisuttujen valkoisten vaatteiden sunnuntai). Kannettuaan koko "valkoisen viikon" kasteessa saamaansa valkoista vaatetta kastetut pukeutuivat nyt jälleen tavalliseen arkiasuun. Heidän tehtävänsä oli tästä lähtien todistaa jokapäiväisessä elämässään ylösnousseesta Vapahtajasta ja hänessä täyttyneestä Jumalan lupauksesta. Tämä lupaus pysyy lujana silloinkin, kun ihminen heikkoudessaan epäilee sitä.

Päivän raamatuntekstit kertovat siitä, että ylösnoussut Jeesus ilmestyi epäileville opetuslapsilleen ja vakuutti heidät ylösnousemuksestaan. Ilo valtasi opetuslapset, kun he kohtasivat Jeesuksen elävänä. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Kalevi Junnikkala. Kanttorina Liisa Vähäsarja. Lukukappaleiden lukijoina ja esirukousavustajina rippikoululaisia. Suntiona ja kuvaajana Raimo Honkanen.

Virret: 265 Jeesus armon soi, synnintunnustus 708, 78 Vieraalla maalla kaukana, 104 Pilvimuurista valo välähtää, 945 Kutsut minut maailmaan, 337 Ei laulamasta lakkaa, 514 Anna meille rauhasi.

Kolehti Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaan 13 vähemmistökielellä Suomen Pipliaseuran kautta. Kolehtiin voi osallistua Utajärven seurakunnan kolehtitilin kautta FI45 5490 0710 0024 09 OKOYFIHH Viestikenttään on hyvä lisätä "kolehti 11.4.2021". Jumalanpalvelus lähetetään Kirkkoradion sekä seurakunnan Facebook- ja YouTube- kanavien kautta.