5. sunnuntai pääsiäisestä

5. sunnuntai pääsiäisestä (Rukoussunnuntai, Rogate)

SYDÄMEN PUHETTA JUMALAN KANSSA

Rogate (= anokaa, rukoilkaa) poikkeaa muiden pääsiäisen jälkeisten sunnuntaiden latinalaisista nimityksistä sikäli, ettei sitä ole saatu päivän antifonista vaan rukouskulkueista, joita Roomassa järjestettiin 300-luvulta alkaen. Ne korvasivat keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. 400-luvun lopulta lähtien kirkolliset rukouskulkueet sijoittuivat rukoussunnuntain ja helatorstain välisiin arkipäiviin, mistä johtuu niiden myöhempi nimi käyntipäivät (ruotsin gångdagar). (Kirkkokäsikirjasta)

Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Virret: 271, synnintunnustus 705, 313:1-4, 578, 577:1-4,9. Lauluryhmä (Anja Pinoniemi, Hanna Väänänen ja Maija Liisa Väänänen) laulaa Isä meidän -laulun. Sirkka Kangaspuoskari soittaa trumpettia. Vietämme samalla Kaatuneitten muistopäivää. Jumalanpalveluksen jälkeen kunniakäynti ja seppeltenlasku sankarihaudoille ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Saatesanat lausuu kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kai Savolainen. Jumalanpalvelukseen voi osallistua Kirkkoradion sekä Utajärven seurakunnan Facebook-sivujen ja Youtube-linkin kautta.