Palmusunnuntain sanajumalanpalvelus

Palmusunnuntai

Palmusunnuntai

KUNNIAN KUNINKAAN ALENNUSTIE

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta. Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Jenna Väisänen, laulu. Virret: 54, synnintunnustus 700, 61, 299:1-5, kastetun ilmoittamisen yhteydessä 468:4-5, esirukouksen yhteydessä 60:4, 60:5-6, 15. Yksinlauluina Lähelle ihmistä ja Tulkaa Herraa vastaan. Kirkko on auki jumalanpalveluksen jälkeen hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten.

Koska kirkossa ei kerätä kolehtia, on mahdollisuus osallistua Suomen Lähetysseuran kautta keräykseen, jolla tuetaan syrjäytettyjen lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja opiskelua sekä edistetään sukupuolten välistä tasa-arvoa kouluttamalla naisia ammatteihin mm. Senegalissa, Etiopiassa, Taiwanilla ja Laosissa. Keräykseen voi osallistua lahjoittamalla haluama summa MobilePayllä numeroon 63500, lähettämällä tekstiviesti KOLEHTI10 (10 €) numeroon 16155 tai tekemällä verkkolahjoitus osoitteessa suomenlahetysseura.fi/kolehti