2. adventtisunnuntain Kauneimmat joululaulut- messu

2. adventtisunnuntain Kauneimmat joululaulut- messu Kirkko

2. adventtisunnuntai

KUNINKAASI TULEE KUNNIASSA

Evankelisessa kristikunnassa tämän päivän aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla. Tämän ilmaisee myös nimitys adventus glorificationis, jonka Eerik Sorolainen Postillassaan (1621) suomensi sanoilla Christuxen cunnialisesta tulemisesta. Seurakunnan tulee kärsivällisesti kilvoitellen odottaa Kristuksen tuloa. Keskelle hätää ja syyllisyyttä seurakunta on saanut lupauksen pelastuksen ajasta. Tämä lupaus täyttää sen toivolla ja ilolla. (Kirkkokäsikirjasta)

Toimittaa Heikki Nissinen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Mukana Eläkkeensaajien lauluryhmä. Virret: 13:1-2, synnintunnustus 707, 5:1-3, KJL 6:1- (En etsi valtaa, loistoa), 30, KJL 20 (Jouluyö juhlayö), KJL 9:1 (Ilouutinen), KJL 18 (Pieni liekki). Lauluryhmän laulut: Me käymme joulun viettohon ja Sydämeeni joulun teen. Vietämme samalla Eläkkeensaajien kirkkopyhää. Kolehti Pohjois-Pohjanmaan kirkkomusiikkipiirin toiminnan tukemiseen. Kirkkokahvi kirkossa.

Pyhän Henrikin muistopäivä (2. sunnuntai loppiaisesta)

PIISPA HENRIK, USKON OPETTAJA JA MARTTYYRI

Pyhän Henrikin muistopäivää voidaan viettää 19.1.

Pelastushistoriallisen kirkkovuoden eli ns. Herran vuoden juhlien rinnalle kehittyi jo varhain kirkollisten muistopäivien kalenteri (sanctorale). Sen yhteydessä muisteltiin Raamatun ja kirkon historian henkilöitä sekä merkittäviksi koettuja tapahtumia.

Uskonpuhdistus karsi suurimman osan muistopäiväkalenteriin sisältyvistä pyhimysjuhlista. Kirkon historian merkkihenkilöiden muistelemista ei kuitenkaan tyystin hylätty. Augsburgin tunnustus lausuu tästä: "Me voimme julkisesti muistaa pyhiä, jotta oppisimme kukin kutsumuksemme mukaisesti seuraamaan heidän uskoaan ja hyviä tekojaan." Apostolien ja evankelistojen päivät säilyivät kirkollisessa kalenterissamme vuoteen 1772. Pyhimysjuhlista merkittävin oli Pyhän Henrikin muistopäivä. Senkin viettäminen jatkui vielä uskonpuhdistuksen jälkeen.

Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman perimätiedon mukaan Köyliössä v. 1156. Keskiajalla hänen muistokseen vietettiin kahta juhlaa: kuolinpäivää 20.1., nykyisin 19.1. ("talvi-Heikki"), ja pyhäinjäännösten Turkuun siirtämistä (translaatio) 18.6. ("kesä-Heikki"). (Kirkkokäsikirjasta)

Iltahartaus Rokuan Kylpylähotellissa

3. sunnuntai loppiaisesta

JEESUS HERÄTTÄÄ USKON