Kynttilänpäivän messu kirkossa

Kynttilänpäivän messu kirkossa Kirkko

Toimittaa Pekka Kyllönen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Kirkkokuoro. Avustajina Heidi Laitinen ja Minna Virtanen. Vietämme samalla Yhteisvastuukeräyksen avausta. Virret: 48:1-5, synnintunnustus 704, 135, 49, 576:1-, 743, 509. Kolehti Yhteisvastuukeräykselle. Messun jälkeen Yhteisvastuulounas srk-talolla sekä tietoa tämän vuoden keräyksestä. Rippikoululaiset suorittavat listakeräystä kirkonkylän alueella iltapäivällä.

KRISTUS, JUMALAN KIRKKAUDEN SÄTEILY

Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille. (Kirkkokäsikirjasta)

Viimeinen, kaikkein kaukaisin heijastus joulusta löytyy kirkkovuodessamme helmikuun alusta. Silloin vietetään kynttilänpäivää, jonka aiheena on Jeesus lapsen tuonti Jerusalemin temppeliin. Mooseksen lain mukaan jokainen esikoispoika oli tuotava Jumalan eteen hänelle omistettavaksi 40 päivän ikäisenä. Tällöin vanhemmat "lunastivat" lapsen Jumalalta sopivalla uhrilla. Tuon käynnin yhteydessä temppelissä oleskellut vanha Simeon näki pienen Jeesus-lapsen jumalallisen kirkkauden ja puhkesi ylistyslauluun. Luukkaan evankeliumin 2. luvusta löytyvää Simeonin kiitoslaulua on perinteisesti luettu ja laulettu illan viimeisissä rukoushetkissä, kompletoriumeissa: "Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi."

Kynttilänpäivän suomenkielinen nimi viittaa keskiaikaiseen tapaan siunata kirkossa vuoden aikana käytettävät kynttilät tuona juhlapäivänä. Epäilemättä kynttilöiden, menneinä aikoina valon lähteiden, liittäminen juuri kynttilänpäivään johtuu juuri tuosta Simeonin kiitoslaulusta, jossa puhutaan valosta ja kirkkaudesta, joilla tarkoitetaan Jeesuksen taivaallista kirkkautta.

Kynttilänpäivän jälkeen katseet alkavat vähitellen kääntyä kohti pääsiäistä. Kun sunnuntaipäiviä on tähän asti laskettu joulusta eteenpäin, aletaan niitä pian laskea pääsiäisestä taaksepäin. Suunnanvaihdoksen ajankohta tosin vaihtelee vuosittain riippuen siitä, mihin aikaan pääsiäinen on. Joka tapauksessa ennen pitkää sunnuntait alkavat saada sellaisia nimiä kuin "3. sunnuntai ennen paastonaikaa", "2. sunnuntai ennen paastonaikaa" jne. Alamme siis lähestyä paastonaikaa ja sen myötä pääsiäistä.

Tervetuloa!

Viikkomessu kirkossa