Kynttilänpäivän messu kirkossa

su 4.2. kello 10.00

Kynttilänpäivän messu kirkossa Kirkko

Toimittaa Pekka Kyllönen. Kanttorina Anna-Mari Tuovinen. Kirkkokuoro. Avustajina Heidi Laitinen ja Minna Virtanen. Vietämme samalla Yhteisvastuukeräyksen avausta. Virret: 48:1-5, synnintunnustus 704, 135, 49, 576:1-, 743, 509. Kolehti Yhteisvastuukeräykselle. Messun jälkeen Yhteisvastuulounas srk-talolla sekä tietoa tämän vuoden keräyksestä. Rippikoululaiset suorittavat listakeräystä kirkonkylän alueella iltapäivällä.

KRISTUS, JUMALAN KIRKKAUDEN SÄTEILY

Nimitys kynttilänpäivä juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin ja jumalallinen kirkkaus, joka hänessä tuli maailmaan ja ilmestyi meille. Siunatessaan lasta ja hänen vanhempiaan vanha Simeon ylistää Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille, ja valosta, jonka hän on antanut loistaa kansalleen Israelille. (Kirkkokäsikirjasta)

Viimeinen, kaikkein kaukaisin heijastus joulusta löytyy kirkkovuodessamme helmikuun alusta. Silloin vietetään kynttilänpäivää, jonka aiheena on Jeesus lapsen tuonti Jerusalemin temppeliin. Mooseksen lain mukaan jokainen esikoispoika oli tuotava Jumalan eteen hänelle omistettavaksi 40 päivän ikäisenä. Tällöin vanhemmat "lunastivat" lapsen Jumalalta sopivalla uhrilla. Tuon käynnin yhteydessä temppelissä oleskellut vanha Simeon näki pienen Jeesus-lapsen jumalallisen kirkkauden ja puhkesi ylistyslauluun. Luukkaan evankeliumin 2. luvusta löytyvää Simeonin kiitoslaulua on perinteisesti luettu ja laulettu illan viimeisissä rukoushetkissä, kompletoriumeissa: "Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä. Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi."

Kynttilänpäivän suomenkielinen nimi viittaa keskiaikaiseen tapaan siunata kirkossa vuoden aikana käytettävät kynttilät tuona juhlapäivänä. Epäilemättä kynttilöiden, menneinä aikoina valon lähteiden, liittäminen juuri kynttilänpäivään johtuu juuri tuosta Simeonin kiitoslaulusta, jossa puhutaan valosta ja kirkkaudesta, joilla tarkoitetaan Jeesuksen taivaallista kirkkautta.

Kynttilänpäivän jälkeen katseet alkavat vähitellen kääntyä kohti pääsiäistä. Kun sunnuntaipäiviä on tähän asti laskettu joulusta eteenpäin, aletaan niitä pian laskea pääsiäisestä taaksepäin. Suunnanvaihdoksen ajankohta tosin vaihtelee vuosittain riippuen siitä, mihin aikaan pääsiäinen on. Joka tapauksessa ennen pitkää sunnuntait alkavat saada sellaisia nimiä kuin "3. sunnuntai ennen paastonaikaa", "2. sunnuntai ennen paastonaikaa" jne. Alamme siis lähestyä paastonaikaa ja sen myötä pääsiäistä.

Tervetuloa!


Katso myös

su 25.3. klo 12.00

Kirkko

Palmusunnuntain perhe- ja vauvakirkko kirkossa

Huom! aika. KUNNIAN KUNINKAAN ALENNUSTIE

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta. Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia. (Kirkkokäsikirjasta)

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita.
ma 26.3. klo 18.00

Juorkunan kappeli

Hiljaisen viikon iltajumalanpalvelus Juorkunan kappelissa

Hiljaisen viikon maanantain aiheena on Jeesus Getsemanessa.

Palmusunnuntaina alkavan hiljaisen viikon jumalanpalveluksissa Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata eri tavoin. Yksi tapa on lukea kärsimyshistoria kokonaisuudessaan, maanantaina Matteuksen, tiistaina Markuksen, keskiviikkona Luukkaan ja perjantaina Johanneksen evankeliumin mukaan.

Toinen mahdollisuus on käyttää hiljaisen viikon arkipäivien tekstiaineistoa.

Voidaan myös lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin kieltäminen (toinen ahti).

Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata myös perinteisen Ristin tien rukoushetkien avulla. Ristin tie koostuu useista pysähdyspaikoista (asemista), jotka ulottuvat Jeesuksen tuomitsemisesta hänen hautaamiseensa. Eri pysähdyspaikkoja voidaan myös yhdistellä.
ma 26.3. klo 19.00

Niskan kappeli

Hiljaisen viikon hartaus Sanginkylän kappelissa

Hiljaisen viikon maanantai. Jeesus Getsemanessa.

Palmusunnuntaina alkavan hiljaisen viikon jumalanpalveluksissa Kristuksen kärsimyshistoriaa voidaan seurata eri tavoin. Yksi tapa on lukea kärsimyshistoria kokonaisuudessaan, maanantaina Matteuksen, tiistaina Markuksen, keskiviikkona Luukkaan ja perjantaina Johanneksen evankeliumin mukaan.

Toinen mahdollisuus on käyttää hiljaisen viikon arkipäivien tekstiaineistoa.

Voidaan myös lukea perinteisiä ahtitekstejä. Maanantaihin kuuluvat Jeesuksen rukous Getsemanessa, hänen vangitsemisensa ja Pietarin kieltäminen (toinen ahti).