Perustiedot - Kirkolliset ilmoitukset - Työalat - Työntekijät - Yhteydenotto - Linkit - Vapaaehtoiseksi

• Kirkko
  • Seurakuntatalo
  • Kirkkoherranvirasto
  • Taloustoimisto
  • Hallinto
  • Päätöksenteko
  • Hautausmaat
  • Seurakunnan historiaa
  • Seurakunnan ympäristöohjelma 2013-2017
  • Esirukouspyyntö

Utajärven kirkko

"Minun sieluni janoaa Jumalaa, elävää Jumalaa. Milloin saan tulla temppeliin, astua Jumalan kasvojen eteen?"
    (Ps. 42:3)

Utajärven kirkko on valmistunut vuonna 1762. Se on tyyliltään länsitornillinen tukipilarikirkko. Kirkon suunnittelijaa ei tiedetä. Istumapaikkoja on 300. Vuonna 1894 kirkon sisä- ja ulkoasu muutettiin tyyliltään uusgoottilaiseksi. Tämän tyylisenä kirkko oli lähes 80 vuotta. Vuosina 1970-1971 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä sisä- ja ulkoasu palautettiin lähelle alkuperäistä asuaan. Kirkon sisä- ja ulkopuolella tehtiin korjaus- ja muutostöitä vuonna 2009. Piispa Samuel Salmi vihki korjatun kirkon uudelleen käyttöön piispantarkastuksen yhteydessä 17.1.2010.

Kellotapuli

Kellotapuli valmistui vuonna 1764. Kirkon ja kellotapulin rakennustöiden johtaja oli Heikki Väänänen (s.8.7.1724) Ylikiimingistä Karahkan kylästä. Kellotapulin ulkoasu on säilynyt lähes muuttumattomana näihin päiviin saakka.

Kirkon ja kellotapulin huipulla on tuuliviiri. Kirkon tuuliviirissä on vuosiluku 1761.

Alttaritaulu Kirkonkellot

Kellotapulissa oleva vanhempi kello on vuodelta 1763 ja se on valettu uudelleen vuonna 1768. Uudempi, suurempi kello on ostettu vuonna 1945.

Alttaritaulu

Alttaritaulu on hankittu kirkkoon vuonna 1949. Sen on maalannut taiteilija Olli Miettinen. Alttaritaulun aiheena on Kristuksen ylösnousemus.

Urut

Nykyiset, järjestyksessään toiset urut ovat vuodelta 1981. Ne ovat sotkamolaisen urkurakentamo Tuomen valmistamat 15-äänikertaiset, mekaaniset urut.

Kirkkotekstiilit

Kolehtihaavit ovat osa utajärvisten naisten talkootyönä valmistamia kirkkotekstiilejä. Kirkkoon saatiin uudet, neljä eri värisarjaa käsittävät kirkkotekstiilit vuonna 2000. Kuhunkin liturgiseen väriin (vihreä, punainen, valkoinen ja violetti) kuuluu alttarivaate, kaksi kirjaliinaa, messukasukka, kaksi stolaa ja kalkkiliina. Kirkkotekstiilit suunnitteli Sirkka Kukkohovi. Punainen ja vihreä sarja vihittiin käyttöön pyhäinpäivänä vuonna 2000 ja valkoinen ja violetti sarja ensimmäisenä adventtisunnuntaina vuonna 2000. Pääosin utajärviset, käsistään taitavat naiset tekivät kudonta- ja ompelutyön talkootyönä.

tiimalasi Vanha tiimalasi

Utajärven kirkon saarnatuolin kullattu, barokkityylinen tiimalasin jalka on mahdollisesti vanhin kotikirkkomme säilynyt esine. Itse tiimalasin kehikossa on goottilaisittain profiloidut kolonnetit, jollaiset olivat yleisiä vielä 1700-luvulla. Jalka ei ilmeisesti alunperin kuuunut tähän tiimalasiin. Kun tiedämme utajärveläisten Oulun piispantarkastuksessa 10.2.1760 toivoneen saavansa Muhoksen kirkosta osan vaatetavaroista ja toisen kellon uuteen kappeliinsa, lienee tiimalasin jalka luovutettu joko Muhokselta tai Oulusta käytyään siellä tarpeettomaksi.

Oululaiset ovat vankasti sitä mieltä, että tiimalasi on luovutettu aikoinaan Oulun vanhasta puukirkosta, joka oli nykyisen tuomiokirkon edeltäjä.