Hautaansiunaaminen

Jeesus sanoo:
Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.
Joh. 11:25-26

Läheisen ihmisen kuolema aiheuttaa käytännön toimenpiteitä, joiden hoitamisessa toivomme seuraavista tiedoista olevan apua. Ensimmäisenä teidän on syytä mennä kirkkoherranvirastoon sopimaan hautaukseen liittyvistä asioista.

Sovittavia asioita ovat:
Hautaansiunaamisen ajankohta
Kirkon ja kappelin varaaminen
Hautapaikasta sopiminen
Papin ja kanttorin varaaminen
Papin kanssa käytävä toimituskeskustelu
Sanomakellot
Poisnukkuneen muistaminen jumalanpalveluksessa

Hautaustomiston kanssa sovittavia asioita ovat mm. arkun valinta, vainajan kuljettaminen ja muut hautaukseen liittyvät asiat.

Hautajaismusiikki

Jos sinulla on erityisiä toiveita hautajaismusiikista, toiveet tulee esittää hyvissä ajoin tilaisuudessa toimivalle kanttorille. Näytteitä hautajaismusiikista löytyy ainakin Oulun evl.lut. seurakuntien kotisivuilta.

Muistotilaisuus

Mikäli omaiset haluavat järjestää muistotilaisuuden seurakunnan tiloissa, seurakuntatalolla oleva seurakuntasali on vuokrattavissa muistotilaisuutta varten. Pitopalvelun voi tarvittaessa tilata yrittäjiltä.

Seurakuntasali

Seurakuntasalin vuokraaminen

Sanomakellot

Sanomakellojen soittoajasta sovitaan kirkkoherranvirastossa hautauksesta sovittaessa. Sanomakelloja soitetaan arkipäivisin klo 10-12 välillä tai puoli tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua. Sanomakellojen soitto kestää noin 15 minuuttia.

Poisnukkuneen muistaminen jumalanpalveluksessa

Poisnukkuneen ns. kiitoksen lukemisen ajankohta sovitaan kirkkoherranvirastossa hautauksesta sovittaessa. Ajankohta voi olla ennen hautajaisia tai hautajaisten jälkeen.

Kiitos luetaan kirkossa saarnan jälkeen yhteisen esirukouksen aikana. Poisnukkuneen nimen lukemisen yhteydessä sytytetään kynttilä kastepöydälle. Omaiset voivat nousta seisomaan, kun oman läheisen nimi luetaan.

Jos omaiset eivät pääse paikan päälle kirkkoon, jumalanpalveluksen voi kuunnella suorana lähetyksenä näiden kotisivujen kautta avautuvan kirkkoradion välityksellä.

Väliaikainen hautaristi

Seurakunnalta on mahdollisuus lainata valkoinen puuristi haudalle siksi ajaksi, kunnes hautakivi tai joku muu pysyvämpi hautamuistomerkki on hankittu. Puuristi noudetaan kirkkoherranvirastosta.

Arkku